Reklama
 
Blog | Šárka Kadavá

Proč? Protože my taky!

Včerejší demonstrace Proč? Proto! se setkala s poměrně vysokou účastí. Z davu vystupovalo mimo neutrálních českých vlajek nespočetné množství sebevtipnějších a sebeurážlivějších transparentů na účet Andreje Babiše, Miloše Zemana a hodnot s nimi spjatých. Na pódiu bylo taktéž řečeno mnoho, Bára Štěpánová např. zprznila hokejový pokřik Kdo neskáče, není Čech na Kdo volí Babiše, není Čech. Padlo mnoho dalších tvrzení, ale vesměs se nad Václavským náměstím linul odér emocionálního patosu, a byla tak zcela poškozena ona výsostná představa občanské aktivity v demokratické společnosti.

Rétoriku již zmiňovaných protagonistů není nutno představovat. Oba umí perfektně pracovat v mediálním prostředí se svým obrazem, ačkoliv jsme byli mnohokrát svědky, že v přímých přenosech nejsou úplně pány svého chování. Pomiňme nyní události posledních dnů či týdnů, ve kterých jsme byli svědky tajných nahrávek dokazujících Babišův vliv na nezávisle se tvářící média, prezidentova obcování s ústavním právem či jeho šermířské umění s chodeckou holí. Není nutné to nyní analyzovat, vesměs všechny tyto a mnohé další dosavadní události poukazují především na šrámy v morálních hodnotách našich politických činitelů. A kéž by se to týkalo jen dvou. Nicméně by odpovědí na incidenty morálně závadné povahy nemělo být totéž – ne v demokraticky se tvářící společnosti jednadvacátého století. V současné situaci bychom především měli hájit a vyzdvihovat hodnoty žádoucí. Přesunuli jsme boj do bahna, místo abychom z něj zapadlé vytáhli. Snížili jsme se na chování, proti němuž jsme včera vyšli do ulic. Nesmíme především zapomínat, že odstoupení Andreje Babiše nevyřeší zhola nic. Je problémem České republiky, její vlády a občanů obecně, že odmítá nahlížet na problémy z dlouhodobého hlediska. Za půl roku nás čekají parlamentní volby, odvolání Andreje Babiše bude účinné právě do té doby. Pohleďme na výsledky různých předvolebních průzkumů – díky slibným vyhlídkám, které se každým grafem pro ANO potvrzují, ačkoliv bych zde nerada proklamovala důvěryhodnost těchto šetření, může být ministr financí naprosto klidný a lhostejný vůči jakýmkoliv demonstracím, které si očividně kladou za cíl jen provolávání jakýchsi nenávistných hesel na jeho adresu.

Česká společnost by měla nastavit limity, pod které nedovolí jít žádným ústavním činitelům. Nesmí pod ně však jít ani ona sama, protože pak veškeré morální apely postrádají smyslu. Pokud chceme dosáhnout čisté politiky, musíme jí nastavovat čistý odraz. Koneckonců se říká, že politika je zrcadlem společnosti. Jestli chceme v politice vidět vyšší hodnoty, než kterých se dočkáváme nyní, musíme je sami uvést v praxi. Pokud je chceme uhájit, jsou to právě ony, jež bychom měli použít jako zbraň. Ne se uchýlit k prázdným a příliš jednoduchým pejorativním výkřikům.

Reklama