Reklama
 
Blog | Šárka Kadavá

Revoluce hodnot

Posledního půl roku máme tendenci věřit ve šťastné konce. Nepřišel však ani 23. června, kdy se většina Britů vyslovila pro odchod z Evropské unie, a nepřišel ani nyní. Donalda Trumpa od dveří Oválné pracovny dělí pouhé dva měsíce, a v lednu tak nastoupí do úřadu jako 45. prezident Spojených států amerických. Jeho nohsledi jistě překvapeni nejsou, ale co my ostatní? Jediným slovem vyjádřeno – šok.

To, že z voleb vítězně vzešel Trump, s sebou přináší pocit nejistoty ohledně toho, jak bude vypadat následujících několik let. Ve své kampani se netajil razantními kroky, které by ovlivnily nejen samotnou Ameriku, ale nejspíš i další kontinenty. Hrozí snad konec demokracie? Zapomínáme na důležitý fakt. Je rozdíl, když se snažíte vyvrátit strom, který je příliš mladý a svými kořeny tak ne zcela stabilně zakotven v zemi, a naopak strom, který už tu stojí celá staletí. Čas ho zakořenil hluboko v zemi, a přestože ho živelné katastrofy devastují, díky silným kořenům je schopen zlou dobu přečkat. Demokracie v České republice, obecně ve všech bývalých komunistických satelitech a ve spoustě dalších států, je oním mladým stromem. Není to tak dlouho, co byl zasazen, a každý následující špatný krok může být zároveň posledním.  Americké demokratické pilíře si však časem stihly ukotvit své místo velice pevně. To žádný Trump nezmění. Ani mu to nikdo nedovolí.

Tato změna má svou podstatu trochu jinde. Nespočívá v tom, co s vítězstvím udělá Trump, ale co to vítězství udělá se světem. Amerika je dlouho označována jako země neomezených možností. Každý tento slogan bral s rezervou, doteď. Pokud je politika odrazem společnosti, a zde se nemůžeme odvolávat na laxnost, když se volby setkaly s enormní účastí, pak se tato prázdná slova naplňují novou nadějí a odesílají vzkaz do budoucna. Člověk změnil své hodnoty. Pravda a láska už nevítězí nad lží a nenávistí. Vyhrávají manipulativní techniky, sexismus, xenofobie a autoritářské sklony. Amerika už nebude vzorem svobody a demokracie, nýbrž důkazem existence vítězství nelidských taktik. Když můžou vyhrát tam, mají šanci všude.

Vyvstává tak před námi velká zkouška. Pokud jsou hodnoty lidí orientovány toliko jiným směrem, že se kýžený cíl odpoutává od všech mravních ideálů, které tu stále hlásáme, pak je člověk k životu v takovémto světě zatracen.

Reklama